Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Çocuk diş hekimliği (Pedodonti); bebeklerin, çocukların ve özel ilgi gerektiren bireylerin ağız ve diş sağlığı problemleri ile ilgilenen, dişhekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Çocuk diş hekimleri standart diş hekimliği eğitimine ilave olarak engelli ve özel ihtiyaçları olan çocuklar dahil tüm çocukların psikolojisi, büyüme ve gelişimi, süt ve genç sürekli dişleri üzerine eğitim aşmış olan konularında uzman diş hekimleridir.

Çocuk diş hekimleri, çocukların ağız ve diş sağlığı gelişimini bebeklikten ergenlik çağına kadar geçen süre içersinde kontrol edip kayıtlarını tutarak sağlıklı gelişmelerini sağlamayı hedefler.

Süt Dişleri

Süt Dişleri

Süt dişleri bebek ortalama altı aylıkken sürmeye başlayabilir ya da dişetlerinden bir miktar görünebilirler. Genellikle bebeklerde ilk süren dişler alt ön dişlerdir. Ardından üst ön dört diş ile birlikte alt dişlerden ikisi daha sürer. Bundan sonra dişler genellikle çenelerin her iki tarafında aynı zamanda olmak üzere yavaş yavaş ağızdaki konumunu alırlar. Bebekler 36 aylık olduğunda ağızlarında  ortalama 20 adet süt dişinin bulunur.

Süt dişleri genel olarak aralıklı olarak dizilir. Daimi dişler ile süt dişleri arasındaki boyut farkından dolayı, bu boşluklar daimi dişlere yeterli yerlerin kalmasına yardımcı olur. Dişler arasındaki bu boşluklar aynı zamanda çocukların dişlerini temizlemesini kolaylaştırır. Süt dişleri, Daimi dişlerin yerlerine yerleşmelerine kılavuzluk ederler.

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon Çürüğü

Biberon çürüğü bebeklerin dişlerini hızlı bir şekilde tahrip edebilecek olan çürük tipleridir. Biberon çürüğü bebeğinizin dişleri karbonhidratlardan oluşan şekerlerli maddelerle uzun süreli temasta kaldığında durumlarda ortaya çıkar. Meyve suyu ve süt gibi karbonhidrat içerikli bir sıvı ağızda kaldığında bakteriler şekerlerle beslenmeye başlar. Böylece bakteriler asit üreterek, ağızda yeterli süre kaldıkları takdirde, dişlerde çürük oluşturmaya başlarlar.

Biberon çürüklerinde genellikle ilk aşamada üst kesici dişler etkilenir. Çürükler genellikle görülmesi zor  yerler olan dişlerin arka kısımlarında oluşmaya başlar. Ardından üst çene arka dişler ve daha sonra alt çene arka dişler etkilenir. Alt kesici dişler genellikle bu durumdan nadiren etkilenir, çünkü dil alt kesici dişlerin üstlerine gelerek onların sıvıya maruz kalmalarını önler ve böylece bakterilerden etkilenmelerini engeller.

Biberon çürüklerinden korunmak için bazı tavsiyeler:

  • Bebeklerin karbonhidrat içerikli sıvı ile dolu biberonla uyumasına izin vermeyin.
  • Bebekleri doktorunuz ile de görüştükten sonra, ortalama 12-14 aylıkken biberondan yavaş yavaş uzaklaştırın.
  • Bebeklerin rahatlaması için su dışında başka bir sıvı ile dolu biberon kullanmasına izin vermeyin.
  • Bebeklerin yalancı memesini şekere ya da şekerli sıvılara batırmayınız.
  • Bebeklerin yemeklerine şeker eklemeyiniz.
  • Bebeklerin dişlerini ve dişetlerini ıslak bez ya da özel bebek diş fırçası ile her yemeğinden sonra temizleyiniz.
  • Bebeklerin ilk dişi çıktığında en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
  • Bebeğinizin yeterli miktarda fluorid aldığından emin olmalısınız. Şehrinizdeki içme sularında fluor bulunmuyorsa diş hekiminize fluorid destekleri konusunda danışabilirsiniz.

Daimi Dişler

Daimi Dişler

Çocuklarda 6-7 yaşlarındayken süt dişleri düşüp, yerlerine kalıcı dişleri sürmeye başlar. Her çocuğun kendi yapısal özelliklerinden ötürü bu süreç değişebilir. Yeni çıkan dişlerin simetrisi ve doğru sıralanması çok önemlidir. Genellikle ağızda ilk beliren daimi dişler alt ön dişlerdir. Ancak bazı çocuklarda 6 yaş dişleri adı da verilen birinci büyük azı dişleri de ilk süren daimi dişler olabilir.

Çocuklar 13 yaşlarına geldiğinde daimi dişlerinin büyük kısmı ağızdaki yerlerini almış olur. 3. büyük azı dişleri ise 17-21 yaşları arasında sürerler. Ancak bazı kişilerde 3. büyük azılar hiç gelişmemiş olabilir. Sıklıkla bu dişler gelişmiş olsa da doğru pozisyonda olmadıkları ya da ağızda yer olmadığından süremezler ve gömük diş olarak kalabilirler.

Fissür örtücüler & Fluorid uygulamaları

Koruyucu diş uygulamaları içerisinde en yaygın ve etkili olanlardan birisi; "fissür örtücü" denilen materyaldir. Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzeylerinde bulunan "fissür" adı verilen oluklarda başlar. Fissür örtücü malzemeyle olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye mikrop, yemek artığı vs. nin sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem henüz çürük başlamadan yeni sürmüş olan tüm azı ve küçük azı dişlerine uygulanmalıdır.

Çocuklarda diş çürüğünü önlemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı olan direncini artırmaktır. Dişlerin yüzeylerine "fluorid" uygulanması suretiyle bu direnç kazandırılır. Çocuklar için jel, gargara, vernik gibi çeşitli formları ve çilekli, kayısılı, portakallı gibi çeşitli tatları mevcuttur. Hekim kontrolünde 6 aylık periyotlarla uygulanır.

Detaylı Bilgi Formu

Güvenlik Kodu | Değiştir